Vízszigetelés beltérben és kültéren a Den Braven rendszerével

A modern építkezés során rendszeresen találkozunk a vízszigetelés fogalmával. Ma szinte egyetlen épület sem nélkülözheti a vízszigetelést. A vízszigetelő megoldásoknak olyan légköri hatásokkal kell szembenézniük, mint az eső és a hó, másoknak hidrogeológiai hatásokkal, így a talajvízzel és a kapilláris vízzel. Végül, de nem utolsósorban a technológiai vízre összpontosító megoldással is találkozhatunk a fürdőszobákban, mosodákban, konyhákban stb. 

Az épületszerkezetek koránt sem nevezhetők teljesen száraznak. Bármilyen építőanyagot is használunk, annak elkerülhetetlenül lesz valamekkora nedvességtartalma. A levegő nedvességtartalmából, a különböző anyagok valamennyi nedvességet felszívnak és elvezetnek. Ezen képesség miatt jut valamennyi nedvesség a falazatba például. Amennyiben az épület szerkezete, a rétegrendek, szigetelések megfelelően kerülnek kialakításra, ez a nedvesség el tud távozni és nem károsítja az építőanyagokat, szerkezeteket. Ha azonban túl sok nedvesség jut be az épületszerkezetbe, már rövid távon is károsíthatja azt.

Kültérben az épületszerkezetek fokozottan ki vanna téve az időjárás hatásainak, a téma jellege miatt itt most elsősorban a csapadékra koncentrálunk. A csapadékvíz nem megfelelő vízszigetelés esetén idővel tönkreteszi a teraszok, erkélyek szerkezeteit, felfagyásokhoz, korrózióhoz vezethet.

Beltérben a fent már tárgyalt pára körforgás megfelelő szintje mellett a nedvesség nem okoz olyan problémát, melyet vízszigeteléssel lehet megelőzni. Itt inkább az olyan „balesetek” által okozott megnövekedett vízterheléssel kell számolni, mint egy szétugrott csőcsatlakozás, egy tönkrement mosógép, mosogatógép vagy egy kipergett fuga, esetleg egy megrepedt zuhanytálca. Ezekben az esetekben a víz utat talál az épületszerkezetbe, gyengíti azt és olyan járulékos károkat okozhat, mint például az alattunk lakó szomszéd beázása.

Ezekre a problémákra a legjobb megoldás már a kivitelezés során a megfelelő vízszigetelés kialakítása. Legkésőbb azonban egy felújítás alatt mindenképp érdemes a vízszigetelést a vizes helyiségekben, mint a fürdőszoba, konyha, mosókonyha, illetve kint a teraszon, erkélyen kialakítani. A megoldásokat egy kis műszaki affinitás esetén akár magunk is megvalósíthatjuk.

A vízszigetelési rendszert az alábbi rétegrendben érdemes kialakítani.

1.  Mélyalapozó – az mélyalapozó kiegyenlíti és csökkenti az aljzat nedvességfelvevő képességét. Általában beton aljzatra, falazatra ajánljuk. Vízszigetelés esetén a NANO mélyalapozót javasoljuk.Tapadóhíd – használjunk tapadóhidat, amennyiben már meglevő csempe, járólap, pvc burkolatra szeretnénk vízszigetelést alkalmazni. A tapadóhíd nem nedvszívó aljzatokon használható, javítja a következő réteg (vízszigetelés) tapadását.
 

2.  Vízszigetelés – száradás után egy rugalmas, a szerkezeti mozgásokat követő, összefüggő vízzáró réteget képez, mely nem engedi a víz bejutását az épületszerkezetbe. A vízszigetelést legalább két rétegben szükséges alkalmazni. A megfelelően előkészített aljzatra először vigyünk fel egy réteg 2 komponensű (S-T8) vagy 1 komponensű (Fürdőszoba beltérben, Kültérben) vízszigetelést. Ebbe rögzítsük a vízszintes és függőleges síkok találkozásánál a tömítőszalagot.
 

 3.  Száradás után vigyünk fel még egy réteg vízszigetelést.
            

4.  Tömítőszalag – minden esetben használjunk tömítőszalagot. Ez egy gumírozott csíkkal ellátott hálós anyag, funkciója, hogy a síkok találkozásánál tökéletes vízzárást biztosít. Amennyiben nem alkalmazzuk, előfordulhat, hogy a hajlatokban nem sikerül tökéletesen összefüggő rétegben felvinni a vízszigetelést és a víz a legkisebb hézagon keresztül is utat talál magának.

5.  Száradás után a kiválasztott burkolat lerakható a megfelelő ragasztóval.

A Den Braven vízszigetelési termékeit keresse a STAVMAT áruházaiban. A kivitelezés lépéseit megtekintheti videón is ezen a linken :


A Den Braven termék után érdeklődjön a STZAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2022.05.13.