Vízszigetelés bitumenes lemezekkel ...vagy amiről tudni kell (kéne)...

Hoszzú évek óta a legelterjettebb vizszigetelési techológia a bitumenes lemezekkel való szigetelés. Természetesen, mint minden más dologgal kapcsolatban itt is nagyon sok kérdés merül fel ... sokan alkalmazzák még, sokan már elavultnak tartják.

Hogy miért is van ez így ? ... talán közelebbről kéne megnézni ezen anyagok tulajdonságait . Nagyon fontos, hogy tudjuk miről is beszélünk, mert ez nagy mértékben függ  a termékek műszaki paramétereitől, a felhasználási területtől valamint a beépítés módjától.

Tehát azt kell összehasonlítani amit össze is lehet!!!  

  1. Az oxidbitumenes lemezt ne hasonlítsuk össze a modifikált bitumenes lemezekkel

A modifikáció azt jelenti, hogy megváltoztatjuk a bitumen minőségét, jelen esetünkben javítunk a bitumen minőségén, amellyel azt érjük el, hogy a bitumenes lemez jobb műszaki paraméterekkel, szélesebb felhasználási területtel és beépítési lehetőséggel fog bírni. Az „SBS modifikáció“ azt jelenti, hogy a bitumenbe kaucsukot keverünk és ezáltal megváltoztatjuk bizonyos jellemzőit  ... a bitumen elasztikus lesz, így a kész termék is rugalmasabban tud együtt dolgozni az épület szerkezeti elmozdulásaival. A modifikáció során nagy mértékben megváltoznak  a termék fő bb műszaki paramétereit, mint pl. hidehajlíthatóság, hőállóság,  és természetesen nagy mértékben megnöveli lemezek  élettartamát.

  1. A számok, jelölések jelentősége

A „valamikori“ szabványok szerinti termékeknél a vastagság volt a mérce, sajnos manapság nagyon oda kell figyelni, hogy azok a bizonyos számok mit is jelentenek, vastagságot vagy tömeget, ami természetesen nem mindegy. Csak a példa kedvéért:

4,5 kg/1 m2 ... 3,5 mm

4,0 kg/1 m2 ... 3,0 mm

3,5 kg/1 m2 ... 2,7 mm

3,0 kg/1 m2 ... 2,4 mm

(Ezen összehasonlítás csak tájékoztató jellegű.)

Tehát megint csak nagyon fontos az öszzehasonlítás!

  1. Lemezek vastagsága

A vízszigtelés érdekében a legfontosabb tényező a bitumen réteg minősége és vastagsága. A hordozó betét/réteg típusa (poliészterfátyol, üvegszövet...)  és azok műszaki jellemzői  biztosítják  a termék megfelelő minőségét  nem pedig a vastagsága.

  1. Garancia vs. Élettertam

Nagyon gyakori kérdés, viszont sokan összetévesztik vagy félreértelmezik e két kifejezést . A jelenlegi törvények szerint minden termékre kötelező garanciát- kell adni, de ez a garancia nem szavatolja termék élettartamát, amely általában hosszabb, mint a garancia tartama. Minden gyártó feltünteti a termékeire adott garanciát, de ez nem téveszthető össze a termékek élettartamával. A termékekre adott garancia tulajdonképpen a bitumenes lemez vízzáróságát jelenti természetesen a garanciális feltételek betartásával. Az élettartam nagymértékben összefügg a bitumenes lemez szakszerű beépítésével, valamint használatával illetve ellenőrzésével, karbantartásával/tisztításával ... (pl. a lapostetők esetében).

Cikkünkben igyekeztünk választ adni  a bitumenes vízszigeteléssel kapcsolatban felmerülő  alapvető kérdésekre, bízva abban, hogy ezen információk hozzájárulnak vásárlóink könnyebb döntéshozatalához.

www.kvkparabit.com