XPS (extrudált polisztirol) hab

Az XPS extrudált technológiával előállított polisztirol keményhab, jellemzően lemez alakban. Cellás anyagszerkezete következtében az apró-, zárt polisztirol cellácskákban, a szinte mozgásra sem képes semleges gáznak köszönhetően kiváló hőszigetelő. de nem hangszigetelő!

Zártcellás szerkezete következtében olyan csekély a vízfelvétele, hogy az számottevően nem befolyásolja hőszigetelő képességét, még tartósan nedves környezetben sem.

Az anyag felületi megmunkálása lehet sima (bőrös) vagy nápolyimintás, ill. mart (érdes)

Járatos táblaméret: 1250 x 600 mm, vastagságok: 20 mm-től 220 mm-ig Nagyobb vastagság -igénye esetén- Gyárilag összeolvasztással két lemez társításával készül.
Lemezszélek kialakítása lehet egyenes, lépcsős („falcolt”), csaphornyos („nútféderes”)

XPS lapostetőkben

A lapostetők lehetnek nem hasznosítottak, un. nem járható tetők, amikor legfeljebb a tető- és tartozékainak karbantartása, javítása céljából történik rajta ideiglenes közlekedés, vagy hasznosítottak, amikor terasz, tetőparkoló, zöldfelület, stb. kerül az épület zárófödémjére.


Amikor az egyenes rétegrendű (födém – hőszigetelés – vízszigetelés) lapostetők hőszigetelésének anyaga XPS, az általános EPS és/vagy MW hőszigetelő anyagokkal szemben, akkor az több műszaki teljesítményt -nagyságrenddel- meghalad. Ilyenek pl. a nyomószilárdság, a felületre merőleges húzószilárdság, ezáltal viharállóság, vízfelvételi tulajdonságok, páratechnikai előnyök.

Hőhidhatás elkerülése érdekében célszerű két rétegben beépíteni a hőszigetelő táblákat, eltolt illesztési hézagokkal, egy réteg esetén lépcsős-, vagy hornyolt élképzésű elemek alkalmazásával.

Duo-, vagy kettős hőszigetelésű tetők (födém – hőszigetelés – vízszigetelés – hőszigetelés) esetén a vízszigetelés alá- és fölé is mérlegelendő XPS beépítése a nagyobb terhelhetőség érdekében, miközben a vízszigetelés fölé csak zártcellás hőszigetelőanyag építhető be!

Forditott rétegrend (födém – vízszigetelés – hőszigetelés) esetén a hőszigetelő szinte mindig zártcellás XPS.

XPS a tetőfelújításban

A fokozatosan és folyamatosan szigorodó energetikai követelmények olyan lapostetők felújítását is indokolttá teszik, ahol a vízszigetelés megfelelő állapotban van. Ilyen esetben az XPS hőszigeteléssel képzett kettős hőszigetelésű megoldás az ideális, amikor a már meglévő hőszigetelésre és a fölötte lévő megfelelő állapotú vízszigetelésre kerül az újabb - energetikailag méretezett- XPS, majd azon igény szerinti burkolat. A hasznosíthatóságot természetesen statikai ellenőrzésnek kell megelőznie annak eldöntésére, hogy milyen funkció kerülhet a jól terhelhető új XPS réteg fölé.