ZajStopp®

Hanggátló, de mégis könnyű falazati rendszer


A kerámiatéglák üregrendszerét speciális szigetelőanyag tölti ki

A Pápateszéri Téglaipari Kft. által gyártott ZajStopp hanggátló tégla különleges kialakítású üregrendszerét laza kötésű, egyedi fejlesztésű hangszigetelő anyag tölt ki, aminek köszönhetően a tégla hangelnyelő és hangszigetelő is egyben. A rendszerhez a hanggátló elválasztó-, illetve teherhordó falak készítésére alkalmas téglákon kívül rezgéscsillapító falazóhabarcs is tartozik.

A hangszigetelő falak általában nagy vastagságban és nagy súllyal érik el a kívánt hanggátló képességet, ami különféle problémákat vet fel: drága a szállítás, nehéz a munkavégzés, behatárolt a tervezés (a nehéz hanggátló falak csak egymás fölé építhetők), a méretek miatt pedig csökken a hasznos alapterület. A ZajStopp hanggátló téglák legnagyobb előnye, hogy 10-15 cm-rel vékonyabb, ugyanolyan hangszigetelésű falazat készíthető belőlük, mint egyéb hanggátló kerámiatéglákból. A rendszerhez a lakáselválasztó falak építésére alkalmas ZajStopp 10/50 N+F, illetve a teherhordó falak építésére alkalmas ZajStopp 20 N+F téglák tartoznak. Megfelelő falazással és vakolással a 10 cm vastag ZajStopp 10/50 N+F hanggátló téglával 54 dB-es hanggátlás, a 20 cm vastag ZajStopp 20 N+F hanggátló téglával pedig 55 dB-es hanggátlás érhető el.

A ZajStopp 10/50 N+F hanggátló tégla alkalmazásának előnyei:

- hatékony hanggátlás;
- a 10 cm-es falazatvastagságának köszönhetően alkalmazásával jelentős hasznos terület nyerhető;
- mérete: 100×500×240 mm;
- könnyű kezelhetőség és beépíthetőség (16 kg/db, 8 db/m2);
- kis súlya miatt könnyebben és olcsóbban szállítható, illetve nagyobb mennyiségben szállítható egyszerre (7,5 m2/raklap, 1 tonna/raklap);
- kisebb helyet foglal az építkezésen;
- csökkenti az építmény súlyát, csökkentve ezzel a statikai problémákat (128 kg/m2);
- nagyobb szabadságot ad a tervezőknek, mivel a könnyű hanggátló fal nem csak teherhordó fal fölé tervezhető be.

A ZajStopp 20 N+F hanggátló tégla további előnyei:

- teherhordó fal készítésére alkalmas;
- mérete: 200×370×240 mm;
- könnyű kezelhetőség (23 kg/db, 253 kg/m2);
- véshető az épületgépészeti vezetékek számára.

A megfelelő hanggátlás a Zajstopp rendszerhez kifejlesztett ZajStopp F5 rezgéscsillapító falazóhabarcs alkalmazásával érhető el.


Pápateszéri Téglaipari Kft.  8556 Pápateszér Téglagyári út 1.
Telefon/fax: +36-89-352-152 | www.bakonytherm.hu